panouri-solare.org

Member Area
panouri solare care alimenteaza laptopul MakBook Air
Aripi solare!
Mac Book Air: un laptop cu aripi. Aripi solare! Sun & Play! Laptop-ul tau e conectat la Soare?
Sisteme de panouri solare fotovoltaice in Romania

Sistemele de panouri solare cu ajutorul carora s-ar putea genera energie electrica sunt foate putine. Cele mai mari instalatii au fost realizate cu fonduri europene si se afla in curtile Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB), respectiv Valahia din Targoviste.

Scopul lor este mai mult educativ si mai putin de generare, acestea putand asigura doar o parte din necesarul de energie electrica a institutiei de invatamant. Sistemul fotovoltaic de la UPB este alcatuit din 216 panouri solare si are o putere instalata de 30KW, fiind una dintre cele mai mari centrale de acest fel din estul Europei. Sistemul de la Targoviste are o putere instalata de trei ori mai mica.

Alaturi de cele 2 centrale mai sunt conectate la retea cateva case individuale, dar de puteri mici (intre 1 si 5 KW) si un numar de 30 instalatii din regiuni izolate. Achizitionarea si instalarea panourilor solare de la UPB au costat aproximativ 260.000 de euro. La o productie medie anuala de 40 MW si un pret de 80 de euro pentru fiecare MWh generat (pret ce include si certificatul verde), investitia s-ar putea amortiza in 81 de ani. Potrivit unor studii ale UPB, tariful minim pentru recuperarea investitiei in 20 de ani este de 273 euro/MWh si 546 euro/MWh pentru amortizarea investitiei in 10 ani.

Potentialul fotovoltaic (PV) anual al Romaniei a fost estimat la 1.200 GWh, adica la o cincime din potentialul hidrologic ce s-ar putea obtine in microhidrocentrale cu o putere mai mica de 10 MW. Prin utilizarea acestuia ar fi eliminat consumul a 103,2 mii de tone echivalent petrol (TEP).

Printre avantajele economice ale energiei generate de panourile solare, enumerate de reprezentantii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), institutia in sarcina careia a cazut promovarea energiei alternative, se numara securitatea aprovizionarii cu energie, precum si economia de combustibil care atrage dupa sine reducerea costurilor cu energia. In promovarea sistemelor pe baza de panouri solare este amintit faptul ca nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante. Durata de viata nelimitata, cel putin teoretic, constituie un alt avantaj major al acestor panouri solare. De partea cealalta, pretul mare de achizitie al instalatiilor, costul ridicat de productie si functionalitatea numai in timpul zilei se constituie in principalele.

Comments (1)

Subscribe to this comment's feed
Panouri solare
0
Buna ziua
Suntem o firma de proiectare din Craiova si avem in lucru modernizarea unor spatii de productie la care sau prevazut:
- panouri fotovoltaice inclusiv accesorii ce vor alimenta pe timp de noapte 20 de corpuri de iluminat exterioare de 100 W
- panouri termosolare ce vor trebuii sa asigure un necesar de apa calda menajera de 0.53L/sec timp de 10-12 ore pe zi
Acoperisul cladirii este tip terasa
Astept raspuns si solutii in cel mai scurt timp
Fieroiu Cristi , ianuarie 06, 2010 | url

Write comment

smaller | bigger

busy
 

Shop Panouri Solare

Curs valutar
Parteneri: Seifurile.ro, Dulap-Arme.ro